Eskişehir’ de Yükselen Değer: Butik Kahvecilik
Ülkemizde
büyük yayılım gösteren butik kahvecilik halk arasında ilgi odağı haline
dönüştü. Özellikle son zamanlarda Eskişehir’ de Porsuk çayı civarı, Üniversite Caddesi,
Doktorlar, Adalar’ da daha sık
görülen butik kahveler öğrencilerin en çok tercih ettiği yerler arasına girdi.
Eskişehir’
de etkisini fazlasıyla gösteren butik kahvecilik şehrin her noktasında görülür
hale gelmeye başladı. Özellikle son zamanlarda son
zamanlarda Eskişehir’ in cadde ve sokak aralarında sıkça rastladığımız butik
kahve dükkanları dikkat çekiyor. Eskişehir’ in Porsuk çayı civarı, Üniversite
Caddesi, Doktorlar, Adalar gibi yoğunluğu fazla olan noktalarda butik kahve
yerlerinin sayısının daha fazla olduğu görülüyor. Tabi buna bağlı olarak da
butik kahveciler arasında bir rekabet ortamının da yaşanmasına da neden oluyor.
Yaşanan bu süreçle daha kaliteli bir hizmet de beraberinde geliyor. Doğal
olarak da hizmet iyi oldukça müşterinin butik kahveciliğe olan ilgisi de daha
da artıyor.
Peki bu butik kahvecilik nedir? Eskişehir’ e
ne zaman girdi? ve Eskişehir’ de butik
kahveciliğin nasıl devam ettiğiyle ilgili birçok soruyu işinde uzman olan butik
kahve sahibi cevaplandırdı. Bu konuda FavelaCoffee sahibi Ahmet Keskin önemli
bilgiler aktardı. Bu konuda Keskin, butik kahveciliğin ülkemize ilk olarak 2014
yılları arasında İstanbul’ da görülmeye başladığını söyledi. Daha sonrasında
ise ilerleyen süreçle beraber ülkemizin nüfusu fazla olan gelişmiş yerlerinde
butik kahve kültürünün yoğun olarak görülmeye başlandığını belirtti. Özellikle
son zamanlarda yayılımını arttıran butik kahve kültürünün Eskişehir’ de de çok
sık görülmeye başlandığını söyledi. Ayrıca Keskin butik kahve kültürüne son
yıllarda Eskişehir’ de halkın ilgisinin oldukça fazla olduğunun da altını
çizdi.
KESKİN’
DEN BUTİK KAHVECİLİĞE DAİR HERŞEY
Eskişehir’ de ki FavelaCoffee sahibi Ahmet
Keskin’ in butik kahveciliğe girmesinin nedenine ise; Keskin; ‘benim butik
kahveciliğe girmemin sebebi 2000 yılından beri kahve işine ile ilgilenmemdir’
dedi.
Geçmişten beri kahve işiyle uğraşan Keskin
butik kahveciliği; ‘genel olarak küçük m2 olarak faaliyet gösteren, kaliteli
çekirdeklerle kahve yapılan, homemade pastalarla menüsü zenginleştirilen
nitelikli mekanlar’ olarak tanımlamıştır. Ayrıca Keskin; müşterilerin ne gibi hizmetlerle karşılaştığı
konusunda da önemli bilgiler aktardı. Bu soruyla ilgiliKeskin ; ‘butik
kahvecilerde müşterilerin özellikle birbirinden farklı egzotik kahve
çeşitlerine ulaşabilecekleri gibi ayrıca müşterilerin farklı ülkelerin çekirdeklerini
bulabildikleri gibi bunun yanında da ev yapımı pasta, kek, tatlı gibi organik
lezzetler ve en önemlisi de güleryüzlü karşılama ile buluşacaklar’ diyerek bu
konuda ki düşüncelerini belirtti.
Butik kahve işini severek yapan Keskin; butik
kahveciliğe olan ilgi ve müşteri profiliniz nedir sorusunu da yanıtladı.
Sorularla ilgiliKeskin; ‘özellikle gençlerin butik kahve kültürüne ilgisinin
artmasıyla beraber işimi büyük bir keyifle yapıyorum. Bu durumun yaşanmasında
gençlerin herhangi bir zararlı alışkanlığı olmayan bu tarz yerleri tercih edip
daha anlamlı vakitler geçirmesi beni işime bağlayan en büyük etken. Müşteri
profiline gelecek olursam bana göre genel olarak müşteri profilimiz daha çok
eğitimci- akademisyenlerden oluşuyor. Bununla birlikte kahve merakı olan genç
nesil öğrencilerin ilgisinin fazla olduğunu görüyorum. Aynı zamanda kahve
kültürünü benimsemiş, samimi muhabbet ortamını seven sürekli müşterilerimizde
çoğunlukta’ diyerek bu sözleriyle
düşüncelerini aktardı.
Ahmet Keskin’ e göre butik kahve kültürünün
geçmişi nedir? Keskin; ‘aslında butik kahve kültürütaa Osmanlı’ ya
dayanmaktadır. Dünyayı kahveyle tanıştıran Osmanlı Devleti, o zamanlar kahveyle
haşır neşir butik mekanlar inşa etmiştir ve bunu yaygınlaştırmıştır. Hatta öyle
ki yine o zamanlarda padişaha en iyi kahveyi deneyimleyip sunan, kahvecibaşları
vardır. Kahvecibaşlarının sarayda ki tek görevi kahve. Tabi zamanla bu kültür
önce ‘kahve’ adı altında, çok sonraları ‘2.nesil kahve’ adı altında, çok çok
sonralarıise de ‘butik kahvecilik’ adı altında ‘3.nesil kahve’ hizmeti
sunulmaya başlanmıştır. Ve tabi tekrar kendi yurduna Anadolu’ ya geri
dönmüştür.’ diyerek butik kahve kültürünün geçmişine dair önemli açıklamalarda
bulundu.
Yorumlar
Yorum Gönder