Eskişehir’ de Yükselen Değer: Butik Kahvecilik


Ülkemizde büyük yayılım gösteren butik kahvecilik halk arasında ilgi odağı haline dönüştü. Özellikle son zamanlarda Eskişehir’ de Porsuk çayı civarı, Üniversite Caddesi, Doktorlar, Adalar’ da daha sık görülen butik kahveler öğrencilerin en çok tercih ettiği yerler arasına girdi.


Eskişehir’ de etkisini fazlasıyla gösteren butik kahvecilik şehrin her noktasında görülür hale gelmeye başladı. Özellikle son zamanlarda son zamanlarda Eskişehir’ in cadde ve sokak aralarında sıkça rastladığımız butik kahve dükkanları dikkat çekiyor. Eskişehir’ in Porsuk çayı civarı, Üniversite Caddesi, Doktorlar, Adalar gibi yoğunluğu fazla olan noktalarda butik kahve yerlerinin sayısının daha fazla olduğu görülüyor. Tabi buna bağlı olarak da butik kahveciler arasında bir rekabet ortamının da yaşanmasına da neden oluyor. Yaşanan bu süreçle daha kaliteli bir hizmet de beraberinde geliyor. Doğal olarak da hizmet iyi oldukça müşterinin butik kahveciliğe olan ilgisi de daha da artıyor.



Peki bu butik kahvecilik nedir? Eskişehir’ e ne zaman girdi?  ve Eskişehir’ de butik kahveciliğin nasıl devam ettiğiyle ilgili birçok soruyu işinde uzman olan butik kahve sahibi cevaplandırdı. Bu konuda FavelaCoffee sahibi Ahmet Keskin önemli bilgiler aktardı. Bu konuda Keskin, butik kahveciliğin ülkemize ilk olarak 2014 yılları arasında İstanbul’ da görülmeye başladığını söyledi. Daha sonrasında ise ilerleyen süreçle beraber ülkemizin nüfusu fazla olan gelişmiş yerlerinde butik kahve kültürünün yoğun olarak görülmeye başlandığını belirtti. Özellikle son zamanlarda yayılımını arttıran butik kahve kültürünün Eskişehir’ de de çok sık görülmeye başlandığını söyledi. Ayrıca Keskin butik kahve kültürüne son yıllarda Eskişehir’ de halkın ilgisinin oldukça fazla olduğunun da altını çizdi.
KESKİN’ DEN BUTİK KAHVECİLİĞE DAİR HERŞEY

Eskişehir’ de ki FavelaCoffee sahibi Ahmet Keskin’ in butik kahveciliğe girmesinin nedenine ise; Keskin; ‘benim butik kahveciliğe girmemin sebebi 2000 yılından beri kahve işine ile ilgilenmemdir’ dedi.
Geçmişten beri kahve işiyle uğraşan Keskin butik kahveciliği; ‘genel olarak küçük m2 olarak faaliyet gösteren, kaliteli çekirdeklerle kahve yapılan, homemade pastalarla menüsü zenginleştirilen nitelikli mekanlar’ olarak tanımlamıştır. Ayrıca Keskin;  müşterilerin ne gibi hizmetlerle karşılaştığı konusunda da önemli bilgiler aktardı. Bu soruyla ilgiliKeskin ; ‘butik kahvecilerde müşterilerin özellikle birbirinden farklı egzotik kahve çeşitlerine ulaşabilecekleri gibi ayrıca müşterilerin farklı ülkelerin çekirdeklerini bulabildikleri gibi bunun yanında da ev yapımı pasta, kek, tatlı gibi organik lezzetler ve en önemlisi de güleryüzlü karşılama ile buluşacaklar’ diyerek bu konuda ki düşüncelerini belirtti.

Butik kahve işini severek yapan Keskin; butik kahveciliğe olan ilgi ve müşteri profiliniz nedir sorusunu da yanıtladı. Sorularla ilgiliKeskin; ‘özellikle gençlerin butik kahve kültürüne ilgisinin artmasıyla beraber işimi büyük bir keyifle yapıyorum. Bu durumun yaşanmasında gençlerin herhangi bir zararlı alışkanlığı olmayan bu tarz yerleri tercih edip daha anlamlı vakitler geçirmesi beni işime bağlayan en büyük etken. Müşteri profiline gelecek olursam bana göre genel olarak müşteri profilimiz daha çok eğitimci- akademisyenlerden oluşuyor. Bununla birlikte kahve merakı olan genç nesil öğrencilerin ilgisinin fazla olduğunu görüyorum. Aynı zamanda kahve kültürünü benimsemiş, samimi muhabbet ortamını seven sürekli müşterilerimizde çoğunlukta’  diyerek bu sözleriyle düşüncelerini aktardı.



Ahmet Keskin’ e göre butik kahve kültürünün geçmişi nedir? Keskin; ‘aslında butik kahve kültürütaa Osmanlı’ ya dayanmaktadır. Dünyayı kahveyle tanıştıran Osmanlı Devleti, o zamanlar kahveyle haşır neşir butik mekanlar inşa etmiştir ve bunu yaygınlaştırmıştır. Hatta öyle ki yine o zamanlarda padişaha en iyi kahveyi deneyimleyip sunan, kahvecibaşları vardır. Kahvecibaşlarının sarayda ki tek görevi kahve. Tabi zamanla bu kültür önce ‘kahve’ adı altında, çok sonraları ‘2.nesil kahve’ adı altında, çok çok sonralarıise de ‘butik kahvecilik’ adı altında ‘3.nesil kahve’ hizmeti sunulmaya başlanmıştır. Ve tabi tekrar kendi yurduna Anadolu’ ya geri dönmüştür.’ diyerek butik kahve kültürünün geçmişine dair önemli açıklamalarda bulundu.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Savaşçı dizisinin çekimleri Eskişehir’de

Türkiye’de müzik kültürü Eskişehir’le hayat buldu

Çorum leblebisiyle büyümeye devam ediyor