Çorum leblebisiyle büyümeye devam ediyor
Karadeniz’in önemli şehirleri arasında gösterilen Çorum, leblebisiyle
meşhur olduğu bilinmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hızlı bir ivme
yakalayan Çorum leblebisi son yıllarda özellikle dış ülkelerden de yoğun bir talep alıyor.
Çorum leblebisi çoğu
ürünler gibi kolay üretimi olan ürünler arasında gösteriliyor. Çünkü
Çorum leblebisi önemli aşamalardan geçerek çok zorlu ve yoğun bir süreç yaşaması
bunda önemli bir etken olmuştur.
Karadeniz’in güzide şehirlerinden olan Çorum, kendilerine has
olan leblebileriyle meşhur olduğu herkesçe biliniyor. Bu kadar meşhur olan
Çorum leblebisi ülke ekonomisinde de çok önemli bir paya sahiptir. Çorum leblebisinin bu kadar önemli bir yer tutmasında yurtdışına yoğun olarak gerçekleştirdiği ihracat payı etkili oluyor. Bu kadar
ilgi gören Çorum leblebisinin alıcılara sunulacağı zamana kadar yoğun bir süreçten geçtiği
gözlenmiştir. Özellikle üretimi işlenmesi ve mamül olarak satışından
tüketiciye ulaşıncaya kadar birçok zorlu süreci yaşayan Çorum leblebisi bu
yoğun etkileşimler sonucunda insanların tüketimine sunuluyor.
Çorum leblebisini anlatmadan önce Çorum Leblebisinin
geçmişiyle başlamak gerekirse Çorum Leblebisi, 1320 yıllarında Selçuklu
Türklerinin Sultan Alaattin Keykubat dönemlerinde Çorum’u fetheden ve Çorum’a yerleşen
askerlerden kalan yaklaşık 7 asırlık bir sanattır.
Kuruyemiş dükkanlarını süsleyen rengarenk; şekerlisi,
tuzlusu, meyvelisi, çikolatalısı gibi çok sayıda leblebi çeşidini bir arada
barından Çorum leblebisi çok zorlu süreçleri yaşadıktan sonra alıcılara
sunuluyor. Çorum leblebisinin geçirdiği süreçlere geçmeden önce leblebinin
ham maddesi olan nohut leblebinin oluşumundaki ilk evresidir. Çorum’ da
üreticiler tarafından yetiştirilen nohut üçüncü ayda ekilip yedinci ayda hasadı
yapılıp daha sonrasında leblebi oluşum sürecine geçiliyor. Çorum ‘da leblebinin üretimi için gerekli
olan nohudun kendi ilinden karşılayamadığı da bilinmektedir. Bu
yüzden Çorum’a nohut ihtiyacının karşılanabilmesi için komşu iller olan Yozgat,
Amasya ve ayrıca nohudun asıl yeri olan Manisa, Uşak, Balıkesir’den de temin
ediliyor. Buralarda ise ekim işlemi dördüncü ay başlamakta, hasat zamanı
ise sekizinci ayda gerçekleştiriliyor. Leblebinin oluşması için bu süreçten
sonra ise imalat aşamasına geçiliyor. Günümüzde leblebi imalatı
teknolojinin gelişmesiyle birlikte büyük bir gelişme gösteriyor. Geçmiş
zamanda leblebinin imalatı için hangi işlemler yapılıyorsa günümüzde de aynı
işlemler sürdürülmekte fakat teknolojinin gelişmesiyle birlikte leblebi
üretiminde daha seri işlemlerin yaşanması ile üretimin daha da katlanmasına
katkı sağlamıştır. İlk önce leblebi imalatı için gerekli olan en uygun nohut
temin edildikten sonra gerekli işlemlere başlanıyor. Temin edilen nohut ilk
önce eleklerde elenir. Taşları çöpleri ayıklanır. Beş gün arayla iki veya üç
sefer döner kazanlı ocaklarda fırınlanır. Sonrasında ise soğuması için
sergiliye serilir ve yaklaşık otuz ile kırk gün arası kadar serilen nohutlar
ölçülü olarak çuvallanıyor.
Leblebiye dönüştürülecek nohutlar döner kazanlarda ilk önce
sulanır ve sonrasında sulanmış nohutlar sabah ilk iş olarak elenir ve leblebi
olması için hazırlanan nohutlar özel ocakta kabuk soyma işlemi yapılarak
ocaktan boşaltılır ve leblebi sıcak halinde iken yine bir eleme işlemi daha
yapıldıktan sonra kepekleri kırıkları ufakları ayrılır ve satışa sunulacak
miktar kızartıldıktan sonra alıcıya sunulur hale getiriliyor. Yaklaşık
olarak elli gün kadar ince ince nakış nakış itina ile işlenen nohutlar bu kadar
uzun süreçte ve çok yoğun aşamalar sonucunda doyumsuz bir lezzet olarak
adlandırılan meşhur Çorum leblebisi bu yoğun uğraşlar sonucunda alıcılarına
ulaştırılıyor.
Çorum leblebisi gıda ürünleri arasında en çok emek verilen ve
fazla zaman harcanarak ve sermaye bağlanarak oluşturulan bir üründür. Ayrıca her nohudun leblebi olmayışından dolayı da istenen
özellikte nohut temin etmek zorlaşmakta ve buna ek olarak da ayrıca normalde
bir kilo nohuttan 600 gr leblebi çıkması gerekirken nohudun şartlarından dolayı
bazı aralıklarda 400 gr çıkıyor. Bu yaşanan koşullara beraber maliyeti de bu duruma bağlı olarak daha da artış gösteriyor. Leblebinin oluşumunda yaşanan beş sefer ocak işlemi on dört
sefer elden geçmesi elli gün kadar zaman harcanması da leblebinin fiyatı da
buna bağlı olarak yüksek bir artış oranı gösteriyor.
Teknolojide yaşanan ilerleme ile birlikte yine buna paralel olarak Çorum leblebisi de çok hızlı bir ilerleme katederek gelişim çizgisini en hızlı bir süreçte en uç noktaya taşıyabildi. Özellikle leblebi imalatında ve perakende satışında yapılan iş yerlerinde de bu yönde de bir kolaylık sağlanıyor. Örneğin; kalburla elenen nohutlar sellektörlü makinalar ile eleniyor hale gelmiştir. El emeğiyle yapılan fırınlama işlemi döner ocaklarda yapılıyor ve özel ocaklarda yapılan kabuk oyma ve leblebiye dönüşme işlemi artık makinalı sisteme geçilmesiyle elde edilen ürünün daha çok ve hızlı üretildiği bir ortama geçilmesi sağlandı. Bu saf ve doğal oluşan ürünün yine aynı çizgide doğallığını bozmadan yoğun olarak üretime
devam etmesi ilgiyi daha da arttırdığı görülmüştür.
Türkiye içerisinde yoğun bir satış ortamına sahip olan Çorum leblebisi özellikle Almanya, Rusya, Suudi Arabistan gibi ülkelere yoğun bir şekilde ihracat yapıyor. Buna bağlı olarak da Çorum leblebisi ülke ekonomisinde ki payı da hızlı bir artış gösteriyor.
Yorumlar
Yorum Gönder