Başarılı yönetmen olmanın sırları
Bu yıl Anadolu Üniversitesi
İletişim Bilimleri Fakültesi’ nin 40. yılı dolayısıyla önemli organizasyonlar
gerçekleştiriliyor. Bu süreçte 40. yıl özel kutlamalara sahne oluyor. Bu
süreçler yaşanırken ayrıca Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi
40. yıla özel dergisini bu zaman diliminde yayınlayacak. Bu dergide özellikle
İletişim Bilimleri Fakültesi’ nde geçmişten günümüze yer alan birçok önemli
ismin çok özel röportajları 40. yıl özel dergisinde yayınlanacak.
40. yılın özel dergisinde birçok önemli röportaj bu yayında yer buldu. Bu röportajlar arasında Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’ nin eski mezunlarından olan medyanın başarılı yönetmenlerinden Tunç Davut’ un önemli görüşleri 40. yıl özel dergisinde yer aldı.
40. yılın özel dergisinde birçok önemli röportaj bu yayında yer buldu. Bu röportajlar arasında Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’ nin eski mezunlarından olan medyanın başarılı yönetmenlerinden Tunç Davut’ un önemli görüşleri 40. yıl özel dergisinde yer aldı.
Başarılı yönetmen Tunç Davut dergide okuduğu bölümden sektöre kadar birçok konuda önemli bilgileri paylaştı. Dergideki röportajında başlangıçta özgeçmişini paylaşan Davut, kendisiyle ilgili ilk olarak: ‘Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema Televizyon bölümünden 1997 yılında mezun oldum. Sonra Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde yüksek lisans eğitimi aldım. İlk kısa filmim Çatal, Bilge Karasu’nun bir öyküsünden uyarlamadır. Yönetmen Yeşim Ustaoğlu’nun Güneşe Yolculuk filminde yönetmen yardımcılığı ilk önemli iş deneyimimi oluşturur. Kariyerim boyunca çeşitli TV filmi, dizi ve reklam filmlerinde yönetmenlik, senaryo yazarlığı yaptım.İstanbul’da yaşıyorum ve kendime ait olan Tekhne Film Yapım adlı yapım şirketinde projelerimi hayata geçirmek için çalışıyorum. Çalışmalarından olan Kınalı Kuzular (13 Adet TV Filmi), TRT için, RTGD (Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği) tarafından En İyi Belgesel Drama Film ödülüne layık görüldü.İlk uzun metraj film projem Dolanma T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından yapım desteklendi. Dünya prömiyerini 21. Saraybosna Film Festivali Ana Yarışma bölümünde yapan Dolanma, ulusal ve uluslararası yarışmalarda “En İyi İlk Film”, “En İyi Yönetmen” ödüllerine layık görüldü.’ bu yöndeki düşüncelerini paylaştı.
Başarılı yönetmen Davut’ un Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi ile sektöre ilk adımı
Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nde ki okul serüveniyle ilgili önemli detayları da paylaştı. Bu süreçle ilgili Davut: ‘Yarım bıraktığım mühendislik eğitimden sonra ön kayıtla öğrenci alan Sinema TV bölümüne başvurmuştum. Toplumsal ve kültürel olaylarla ilgili olmam beni sosyal düşünce ağırlıklı bir bölüm seçmeye yöneltmişti. Sinema-TV serüvenim böyle başladı.’ diyerek okul serüveniyle ilgili düşüncelerini aktardı.
İletişim Fakültesi’nin usta yönetmene verdiği ayrıcalık
Başarılı yönetmenin mezun olduğu okul olan Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nin kendisine verdiği ayrıcalıklardan da bahsetti. Bu yönde Davut: ‘ Teknik altyapısı en güçlü fakültelerden biriyiz. Şu anda da değişmedi sanırım. Fakültemizin bana kazandırdığı en büyük ayrıcalık bu teknik donanımın ile (kamera kullanımı, ışık ekipmanları, kurgu aşamaları ve set gereçlerinin kullanımı) sinema sektörüne göndermiş olmasıdır.’ diyerek yaşadığı ayrıcalıklar ile ilgili düşüncelerini belirtti.
Usta yönetmenden gençlere özel tavsiyeler
Başarılı yönetmen henüz mezun olmamış arkadaşlara fakülte de veya kariyer adımlarıyla ilgili çok önemli tavsiyelerde bulundu. Buyönde Davut: ‘ Sinemanın en önemli kitaplığı ‘filmler’dir. Öncelikle arkadaşlara izlemelerini, sinema tarihindeki ve günümüzdeki iyi filmleri izlemelerini öneririm. Ama tek başına izlemek yeterli değildir. İzlemeyi okuma eylemiyle birleştirmeliyiz. Kuşkusuz bu eylem iki türlüdür: birincisi, film üzerine toplumsal, kültürel, estetik ve teknik okumalar yapmak. İkincisi edinilecek, kurulacak bu altyapıyla film okumaları yapmaktır. İzleme ve Okuma eylemleri önümüzdeki yolu aydınlatmaya yarayacaktır. Sonrasında, Film yapmaya mı çalışacağız ya da Film üzerine düşünüp kuramsal çalışmalar mı yapacağız bunun kararını verebiliriz. Ayrıca film başarılı, çok başarılı olmak için kurulan, bu amaçla kurulan bir yapı değildir. Derdi olan insanların bu dertlerini paylaşma, söyleme, çözüm arama itkileriyle, ki bunu da bir sanat dalıyla anlatma ihtiyacıyla ortaya koydukları bir yapıdır. Sizin dediğiniz hayallerle yola çıkıyorlarsa şimdiden vazgeçmelerini öneririm. Ama eğer bir dertleri var ise ve bunu anlatmak istiyorlarsa izleyin, okuyun, çözümleyin derim. Bunlara ek kısa da olsa çekin ve ne yaptığınızı görün derim. İzleyin, okuyun, çözümleyin ve bol bol çekin. ’ bu düşünceleriyle önemli tavsiyelerde bulundu.
Davut’un Büyükerşen ile çok özel anısı
Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nde kendisini en çok etkileyen ismi de açıkladı. Bu konuyla ilgili Davut: ‘ Beni en çok etkileyen kişi Yılmaz Büyükerşen olmuştur. Bilgisi, pratikliği, çalışkanlığı ve bunları tüm öğrencilere aktarma direnci, paylaşma azmi beni etkilemiştir. Bir keresinde kısa film çekerken şaryo kurmaya çalışıyorduk. Bizi görüp yanımıza gelmişti. Üniversitemizin rektörüydü o zaman. Gelip bize bir baktıktan sonra ceketini çıkarmış, elimizdeki su terazisini alıp şaryoyu bir çırpıda kurmamızı sağlamıştı. Yılmaz Hocamıza hayranlığımız eskidendir. Yanı sıra bölüm hocalarımızı unutmamak gerek. Birini unutmaktan korktuğumdan ad vermekten çekiniyorum, hepsi benim için değerli hocalardır, değerli insanlardır.’ diyerek etkilendiği ismi açıklarken, okulla ilgili etkilendiği isme yönelik özel bir anısını da paylaşmış oldu.
Davut’un yeni film projesi: ‘Kesilmiş Bir Ağaç Gibi’
Filmografinizde kendisini en çok etkileyen yönetmenler ile ilgili düşünlerini de anlattı. Etkilendiği yönetmenlerle ilgili olarak Davut: ‘ Sinema tarihindeki birçok film ve yönetmen beni etkilemiştir. Yasujirō Ozu, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovsky ve BélaTarr beni etkileyen birkaç usta. Onlar sinemanın yollarına kuşlar konduran usta yönetmenler.’ bu yöndeki düşüncelerini belirtti.
Son olarak başarılı yönetmen fakültemizin çıkaracağı 40.yıl
özel dergimizde, fakültemizin 40. yılıyla ilgili duygularını belirtti: ‘Nice
40.,50., 60. Yıllara diyorum. Herkese sevgiler, selamlar.
Yorumlar
Yorum Gönder